Keďže pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov,
o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne podľa zväzu nemôžu zastaviť. "Vláde
SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či
mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme 'hotline závozy'
a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok,
priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred
určených podmienok," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC.
Zväz sa spolu s výrobcami začal pripravovať na rôzne krízové scenáre. Na
základe údajov od spoločností zväz predpokladá, že ak príde k vysokej
úrovni práceneschopnosti, tak budú pekárne potrebovať približne 3000
ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom.
Podľa Lopúchovej však všetko bude závisieť od vývoja situácie. "Je
pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský
tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte
s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na
výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a
personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku
zákazníkom," zdôraznila Lopúchová, ktorá však upozornila na akútny nedostatok ochranných pomôcok.
"Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či
difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali
ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade
obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie
zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé," zdôraznila.
Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie
cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia
nezneužívala. "Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov, ale aj výrobcov," dodala Lopúchová.
Na Slovensku podľa SZPCC funguje 500 pekární (20 priemyselných, 40
stredne veľkých, zvyšok malé - remeselné). V celom pekárenskom sektore
pracuje 12.000 ľudí, z toho je asi 3600 pracovníkov odbytu (vodiči
a predavačky), ktorí sú najviac vystavení nákaze. Pekárne by nutne
potrebovali aspoň 8000 kusov (ks) rúšok, 3000 ks respirátorov a 300 ks
difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výroby a
na ložných plochách áut pre všetky pekárne. Potrebujú zároveň zaistiť aj
dezinfekčné prostriedky, aspoň 12.000 ks na týždeň, ako aj jednorazové
rukavice, v počte aspoň 3600 balení na týždeň.